hem   Utbildningar     Om Sommaruniversitetet     Studera i Skara     Sommaruniversitetet i media 2009    
Lösdrift till hästar

Mycket uppskattade föreläsningar och studiebesök med bra diskussioner. "Detta måste ni göra om så att fler får del av all kunskap!" Var en av rösterna efteråt.Sylvia Persson, statskonsulent vid SLU i Skara, började dagen med att berätta om vad välfärd är för hästar och människor. "Vi påverkar självklart hästarnas välfärd med hur vi håller dem, men de påverkar också vår välfärd" sa Sylvia. "Hästar utvecklar oss och det gör att vi vill umgås med dem, men eftersom urbanisering och värderingar har glidit ifrån djurhållnignen förmänskligar vi lätt hästarna. Det blir grunden för att vi har svårt att läsa dem och värdera omvärlden utifrån hästens perspektiv." I lösdriftsystem är vi människor mer utsatta. Därför måste vi kunna läsa hästarnas signaler och känna att de respekterar oss. Annars är inte vi trygga. Vår egen trygghet är avgörande för om vi tycker att lösdrift fungerar eller inte."


Anna Lundberg, adjunkt vid SLU i Skara, berättade hur hästarna vill ha sitt liv för att må bra. "Flocken är ofta viktigare än maten. Därför är det anmärkningsvärt att hästarna hålls i box och i små hagar med få eller inga kompisar." sa Anna. Hästar lever i stationära flockar med en hingst och 1-8 ston och de vandrar mycket. 80 km/dygn är inte ovanligt, men det beror av hur omgivningen ser ut. Utifrån detta sa Anna att om man håller en häst inne och den inte har fått vara social och inte har fått springa fritt på länge kommer hästen att interagera jättemycket och spralla runt. Då är det klart att skaderisken är stor, men om man låter hästarna ha sin flock och gå ute jämt, som i en lösdrift, då kommer detta inte att vara ett problem.


Birgitta Larsson, adjunkt vid SLU i Skara, berättade om djurskyddet för hästar. Hon beskrev hur djurskyddslagen är uppbyggd och varför reglerna ser ut som de gör. "Med lösdriftssystem löser man de flesta av relgerna. Vissa regler bli t.o.m. överflödiga. Det största som skiljer är hur du arbetar. Det blir mer av att se djuren tillsammans, läsa deras beteende och hantera djuren än av
. "Att hålla sin häst på lösdrift handlar mycket om att lita på att hästarna själva vet vad de behöver." sa Sylvia. Detta blev också tydligt vid studiebesöket på Larsagården i Essunga där Birgitta Friberg berättade om Activ stable. "När vi har tillgodosett att resurser som mat, vatten, skugga och väderskydd finns tillgängligt för alla hästar kan det trots allt vara svårt för vissa att släppa kontrollen. Vi har haft kunder som flyttat sin häst härifrån för att de inte litar på att hästarna vet vad de vill och kan ta det själva." Det är den kontrollen som gör att hästarna stängs in för säkerhets skull, den kontroll som hästarna egentligen inte behöver. I det fallet är det människan som har svårt att fungera, men det låter som om hästen inte kan gå i lösdrift eller att lösdrift inte fungerar för hästen. Var uppmräksamma på vad som ligger bakom problemen när ni pratar lösdrift!